~ Gladneuzen ~
 
De Chiroptera

Bouw van de vleermuis

Geschiedenis van de vleermuis

Onderverdeling

Vliegen en jagen

Een jaar in het leven van de vleermuis

Bedreigingen

Fabeltjes & bijgeloof

Graaf Dracula

Soorten vleermuizen

Problemen met vleermuizen

Vleermuizenlinks

De Kuhl's dwergvleermuis (Pipistrellus kuhlii)

Afmetingen
- kop-romp: 4-4,7 cm
- staart: 3-3,4 cm
- gewicht: 5-10 gr
- maximumleeftijd: 8 jaar
- gemiddelde leeftijd: 2-2,3 jaar


De Kuhl's dwergvleermuizen hebben ook weer kleine, korte oren met een driehoekige ronde punt. De kleur van hun vacht kan erg verschillen. Hun rug is midden- tot geelbruin, soms ook kaneelbruin en hun buik lichtgrijs tot grijswit. Zoals gewoonlijk zijn hier ook weer de oren, vlieghuid en snuit donkerbruin tot zwart.
Ze komen vooral voor in Zuid-Europa, maar men vindt ze ook in het noordoosten van Oostenrijk en het noorden van Zwitserland.

Biotoop: Kuhl's dwergvleermuizen leven zowel in laagvlakten als in de lagere bergstreken en ze zijn relatief sterk aan de menselijke bewoning gebonden. Maar je vindt ze ook in de kustgebieden. Ze maken hun zomerverblijven vooral in scheuren in gebouwen en achter vensterluiken. In rotsspleten worden soms solitaire dieren gevonden. Zover we weten, maken ze hun winterverblijven in rotsspleten en kelders.

Zoals bij de meesten soorten, zijn de vrouwelijke Kuhl's vleermuizen al in hun eerste levensjaar geslachtsrijp. Ze delen af en toe de kraamkamers met Gewone en/of Kleine dwergvleermuizen. In een kraamkolonie verblijven soms 30 tot 100 vrouwtjes, die normaalgezien 2 jongen per keer krijgen.

Vaak vliegen ze al kort voor zonsondergang uit. Ze jagen rondom straatverlichting, in tuinen en boven water. Het zijn behendige vliegers die soms in cirkels of lussen vliegen.
Ze voeden zich met vliegende insecten (vooral in de buurt van water), waaronder hoofdzakelijk tweevleugeligen. Ze zijn tuk op dansmuggen, vlinders, kokerjuffers en snaveldragers.